top of page

Directe en indirecte werving


Bij de invulling van vacatures ben je altijd op zoek naar de allerbeste kandidaat die in de markt beschikbaar is. Er zijn verschillende manieren waarop je die kandidaat kan vinden. Daarbij maken we onder andere onderscheid in directe werving en indirecte werving van kandidaten.

Directe werving Bij directe werving benader je kandidaten rechtstreeks. Dat kan via (online) promotie van de vacature zodat deze direct binnen de doelgroep zichtbaar is en waardoor passende kandidaten zelf kunnen reageren op de vacature. Naast generieke kanalen kun je hier ook gebruik maken van doelgroepgerichte kanalen. Het werven via (online) promotie van de vacature wordt ook wel de 'Post & Pray' methode genoemd. Je publiceert de vacature en wacht af tot kandidaten reageren. Vergelijkbaar met vissen. Daarnaast kan je actief zoeken naar passende kandidaten via diverse afgesloten en publieke databases. De bekendste database is uiteraard LinkedIn. Door hier gericht te zoeken naar kandidaten en deze per InMail te benaderen voor de vacature kom je direct in contact met passende kandidaten. De methode kan je het beste omschrijven als 'Active Search'. In andere artikelen zullen wij meer ingaan op beide methoden.

Indirecte werving Bij indirecte werving benader je kandidaten via hun eigen netwerken. Iedereen is binnen 6 stappen met iedereen gelinked, dus ook op deze manier kan je een grote groep kandidaten bereiken. Hierbij maak je uitsluitend gebruik van generieke kanalen die juist een breder bereik hebben. Via dit bredere bereik, bereik je ook rechtstreeks kandidaten, maar ook mensen in het netwerk van passende kandidaten. Vroeger, toen 'guldens nog van hout waren' gebeurde dat vaak via kranten. Opa en oma scheurde de advertentie uit en gaven die door aan zoon, dochter of kleinkinderen. Nu gebeurd dat via diverse social media als Facebook en LinkedIn waar vacatures gedeeld en geliked worden en waar mensen 'getagd' worden in vacatureberichten. Ook hier kan je via databasesearch indirect in contact komen met passende kandidaten. Je benadert dan mensen in de branche of met een vergelijkbaar profiel met de vraag of zij mogelijk passende kandidaten kennen en hen op de vacature willen attenderen.

Welke methode kan je het beste toepassen? Bij directe werving werd vroeger uitsluitend de 'Post & Pray' methode toegepast. Nog steeds wordt deze methode het meest gebruikt door bedrijven die geen eigen recruiter in dienst hebben. Active search wordt daarbij veelal als erg tijdrovend gezien. Het beste kan je echter beide methoden naast elkaar gebruiken. Publiceer een vacature via generieke en doelgroepgerichte (online) kanalen én zoek actief binnen diverse databases naar passende kandidaten. Je vacaturebereik neemt enorm toe, je instroom van passende kandidaten wordt sterk vergroot, de kwaliteit van de kandidaten neemt toe en je kan je vacatures sneller invulling geven met een passende kandidaat.

Over VACATRUE Wij maken werven gemakkelijk. Met 100+ vacaturegroepen op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter & ruim 100.000 volgers zijn vacatures al meer dan 6.000.000 keer zichtbaar geweest. Ruim 200.000 keer hebben mensen actie ondernomen op onze vacaturepromoties. Van tags, likes, shares en door het achterlaten van een comment.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page