top of page

Actief en latent werkzoekenden


Je kan direct en indirect werven, maar wie bereik je dan? De gehele beroepsbevolking kan je onderscheiden in mensen die actief werkzoekend zijn, mensen die latent werkzoekend zijn en mensen die gewoon écht heel tevreden zijn met hun baan en niet openstaan voor een vacature. Ze bestaan gelukkig echt!

Latent werkzoekenden Allereerst de latent werkzoekenden. Dat is de meest bijzondere doelgroep. Deze mensen zijn namelijk niet actief op zoek naar een nieuwe uitdaging, op zich bevalt hun huidige werkomgeving ze prima. Tenzij toch net die ene vacature voorbijkomt waar ze zich wel door aangesproken voelen. Die ene vacature die de moeite waard lijkt te zijn om van werkgever te veranderen. Dan kunnen deze mensen zomaar tóch solliciteren. Een omvangrijke doelgroep. Cijfers verschillen, maar tussen de 50% en 75% van de arbeidsmarkt is volgens de meeste bronnen veelal latent werkzoekend. Voor een werkgever een interessante doelgroep. Áls ze solliciteren, dan zijn ze wel kritisch, maar bij interesse ook erg gemotiveerd. Hoe bereik je deze mensen nu? Juist deze groep is namelijk niet actief op jobboards of geeft op social media aan op zoek te zijn naar een nieuwe baan. Het directe netwerk is niet of beperkt ervan op de hoogte dat deze persoon open zou kunnen staan voor een nieuwe baan.

Je zal ze dus veelal via social media of active search moeten benaderen. Social media is een ideaal kanaal omdat hier berichten geliked en gedeeld worden. Hierdoor zijn berichten - en als dat vacatures zijn dús vacatures - zichtbaar in het netwerk van de liker en deler. En daar kunnen nu juist goed latent werkzoekenden zitten! Je kan een vacature in specifieke vacaturegroepen plaatsen en/of vacatures via een gesponsorde promotie zichbaar maken bij een grote regionale, branche- of functiegerichte doelgroep. LinkedIn en Facebook zijn hiervoor erg geschikt. Ook active search is een goed instrument. Veelal wordt hiervoor LinkedIn gebruikt omdat hier enorm veel mensen op vertegenwoordigd zijn. Ook latent werkzoekenden. En mensen vinden het veelal acceptabel als je ze juist via dit kanaal benadert voor een vacature. Met een speciaal LinkedIn account heb je ook toegang tot mensen buiten je netwerk. Deze kan je dan via een InMail benaderen en interesseren. Kenmerkend: De grootste groep op de arbeidsmarkt en de moeilijkst bereikbare groep potentiële kandidaten. Beperkt bereikbaar via directe werving en goed bereikbaar via indirecte werving. Daarnaast kunnen ze je indirecte werving ondersteunen door berichten op social media te liken, delen of mensen te taggen.

Actief werkzoekenden Dan de actief werkzoekenden. Die zijn veelal makkelijker benaderbaar. Ze staan namelijk open voor een nieuwe uitdaging, maken dit vaak kenbaar en ondernemen ook zelf actie. Jij zoekt hun, maar zij zoeken jou ook. Het grootste deel van de sollicitaties bestaat uit kandidaten uit deze doelgroep. Dit is bij uitstek een doelgroep die gebruik maakt van jobboards, zich inschrijft in de diverse databases en zelf zoekt in de vacatureplaatsingen. De omvang van deze groep is beperkt tot 10% tot 20% van de arbeidsmarkt. Door een advertentie op een jobboard te plaatsen kom je met deze groep in contact. Ze zijn ontvankelijk voor vacatures, zullen ook alerter zijn op social media en actiever liken, delen en taggen. Door ook deze kanale

n gericht en actief in te zetten bereik je deze groep. Daarnaast staan zij open voor benadering via active search op LinkedIn, maar zal je ze ook vinden in de diverse databases van jobboards. Soms is hier een abonnement of een strippenkaart voor nodig (Monsterboard en Nationale Vacaturebank), maar er zijn ook erg goede alternatieven als Jobbird.com en Indeed.nl beschikbaar welke in de basis gratis zijn.

Kenmerkend: Geen omvangrijke groep, maar zij zijn wel ontvankelijk voor vacatures en goed bereikbaar via directe en indirecte werving. Daarnaast kunnen ze je indirecte werving ondersteunen door berichten op social media te liken, delen of mensen te taggen.

Niet werkzoekenden Tja, het zal niet heel onlogisch zijn dat deze doelgroep zelf niet openstaat voor vacatures. Ook deze groep varieert in omvang tussen de 10% en 20% van de arbeidsmarkt. Maar toch is dit een belangrijke en interessante doelgroep. Ook voor de indirecte werving van actief of latent werkzoekenden kan je deze doelgroep goed inzetten. Door via diverse social media je vacature te verspreiden die door deze doelgroep geliked en gedeeld worden of waarbij zij personen taggen maak je je vacature kenbaar binnen ook hun netwerk. Ook kan je via active search een netwerkverzoek sturen via LinkedIn en kan je zo alsnog goed met je potentiële kandidaat in contact komen!

Kenmerkend: Ook geen omvangrijke groep, niet bereikbaar via directe en indirecte werving. Maar ook mensen in deze doelgroep kunnen ze je indirecte werving ondersteunen door berichten op social media te liken, delen of mensen te taggen!

Conclusie Wat betekent dit voor je recruitmentstrategie? Actief werkzoekenden zijn interessant en het makkelijkst bereikbaar. Maar als je je alleen daarop richt, mis je het grootste deel van de arbeidsmarkt: de latent werkzoekenden. Juist een doelgroep die ook erg gemotiveerd is als ze solliciteren. Voor invulling van de vacature met de beste kandidaat die in de markt beschikbaar is, moet je je dus vooral richten op beide groepen en optimaal gebruik maken van zowel directe als indirecte werving!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page